Най-смешният военен кораб

Снимка на Йордан Йорданов.Снимка на Йордан Йорданов.

Ако корабите бяха живи същества той определено щеше да е идиот, но понеже са просто купчина желязо, то значи екипажа му е като герои от „Полицейска академия“. А неговото име е, той е … USS William D. Porter (Уилям Д. Портър). Корабът бил пуснат на вода май месец 1942г., а класа му бил „разрушител“. Разрушителите са сравнително малки, маневрени и издръжливи военни кораби, чиято цел била да съпровождат и защитават по-големите си събратя в конвой. Били същото каквото е Кевин Костнър за Уитни Хюстън в оня филм.
Та, на 12 ноември 1943г., започнала истинската бойна служба за „Уилям Д. Портър“. Трябвало да се срещне с известния USS Iowa (Айова), който тайно превозвал президента Рузвелт до оная прословута среща с Чичо Джо и Чърчил в Техеран. Нашият кораб бил натоварен със задачата да охранява ценната пратка на борда на Айова. Обаче, когато на човек не му върви, просто не му върви. На тръгване от пристанището в Норфолк някой от екипажа забравил да прибере напълно котвата. Тази иначе малка подробност разпорила парапета на стоящия близо до Уилям Д.Портер кораб, съборила спасителните лодки и оставила в хаос цялото пристанище. Кофти случка, но капитана Уилфърт Уолтър ударил едно бързо извинение по радиото и дал пълна газ, за да настигне Айова.
След още 24 часа на екипажа му държало влага от инцидента на пристанището в Норфолк, за това какъв по-удобен момент за нова изцепка. Пътуването щяло да отнеме осем дни, през които корабите в конвоя трябвало да оттренират нападение от немски подводници. За целта унищожителите пускали дълбоководни бомби без заряд, тренировка на сухо, само дето е в океана. На борда на Уили Дии (както го наричали моряците) също се приготвяли за тренировка, когато един дълбоководен заряд се търкулнал от борда на кораба и цопнал във водата. Търкулнал се, представяте ли си. Само дето не бил за тренировка, ами истински боен. Експлозията била близо до USS Iowa и здравата го разтресла, докато задната част на Уили Дии подскочила във въздуха. Взривът изкарал ангелите на останалите кораби в конвоя, които си помислили, че са атакувани от немска подводница. Камбаните зазвънели, започнали спасителни маневри, захвърляли се истински дълбоководни заряди във водата. Водата закипяла, трясъците вероятно били засечени от всички вражески кораби наоколо, когато по радиото се обадил капитана на Уилям Д. Портър. „Пичове, ние бяхме, без да искаме изтървахме една дълбоководна бомба“, казал Уилфърт Уолтър. Вероятно на всички останали кораби им е минало през ума да насочат оръдията си към Уили Дии и да ги използват. Обаче не го направили, адмирал Ърнест Кинг предупредил екипажа на Уили Дии да се държи професионално, за да не им пусне той на главите целия ад на земята. Все пак един човек паднал зад борда от Уилям Д. Портър и никога повече никой не го видял, част от кърмата била наводнена, поради което скоростта на целия конвой била забавена.
След инцидента с дълбоководната бомба капитана на Айова решил да проведе тренировка за защита от въздушна атака, в случай, че Уили Дии полети. За целта Айова пускала балони, които картечарите стреляли. Вселенския разум на Уилфърт Уолтър решил да проведе тренировка по обучени на своя екипаж за стрелба по изпуснатите от Айова балони. Всичко минало добре, нямало инциденти. Капитанът придобил самочувствие и се наперил. Заповядал тренировъчна стрелба с фалшиви торпеда по Айова. Когато капитанът казал „Огън едно“, всичко било точно, последвало „Огън две“, пак всичко било наред, последвало „Огън три“ и стържещия метален звук смразил душичките на целия екипаж. Било пуснато истинско торпедо по Айова. Понеже мисията била строго секретна, никой от придружаващите Айова кораби не знаел кой охраняват. Било обявено и пълно радио мълчание. Та, хората от Уили Дии не решили да бързат и да звъннат до Айова и да кажат, че за втори път са се опитали да убият президент, нямало да нарушават радио мълчанието. Почнали да изпращат светлинни сигнали, полезно колкото да мигат на парцали. Положението станало напечено и все пак радиста на Уилям Д. Портър се свързал с Айова, за да им кажа, че към тях плува истинско торпедо. В последния момент Айова променил курса и се спасил за втори път от глупостта на своите колеги. На адмирал Кинг му кипнали л@йната и заповядал на Уилям Д. Портър да напусне конвоя и да се отправи към Бермуда (да, там където изчезват разни неща).
Когато стигнали в Бермуда екипажът бил посрещнат от усмивките на военна полиция, която арестувала всички без изключения. Капитанът и някои офицери били осъдени с малки присъди, а морякът, който не обезвредил торпедото получил по-сериозна. По-късно самия Рузвелт помилвал клетия идиот. Уили Дии вече нямало да получи сериозна мисия и бил пратен в Аляска, някъде в Алеутските острови, където няма президенти за взривяване.
След едногодишна безпроблемна служба в студените води Уилям Д. Портър сякаш бил изчистил лошия си късмет. На един от моряците му предстояло преназначаване на по-хубав кораб, решил да отпразнува с празничен изстрел от оръдията. Било нещо като пияните чичковци с пистолети по нова година. Снарядът обаче бил зареден с всичкия възможен лош късмет, който можел да побере. Паднал в градината на командващия военната база, докато имал прием с други офицери. Меко казано партито станало бомба. Как по дяволите да накажат повече този кораб?
Все пак по някаква случайност Уили Дии получил назначение в Пасифика, в битката за Окинава. Репутацията на кораба била съсипана, всички посрещали членовете му с думите „Не ни стреляйте! Републиканци сме!“. Това, че надупчил случайно едно от оръдията на друг американски кораб изобщо не помогнало, за да си оправи лошото име. Уилям Д. Портер се включил в бойни действия, използвайки оръжията, както трябва без да се опитва да убие някой президент, дори свалил 5 японски самолета.
На 10 юни 1945г. самолет камикадзе се насочил към Уили Дии. Екипажът бил по местата си и зенитните картечници го свалили точно преди да се сблъска с кораба. Самолетът цопнал във водата, а екипажа си вдигнали ръцете и почнали да си дават пет. Това, което не знаели обаче е, че самолета паднал под такъв ъгъл, че продължил под вода към Уили Дии, стигнал под корпуса и се взривил. Каква случайност само, но няма на кого да се случи, освен на Уили Дии. Корабът подскочил във въздуха от взрива, загубил мощност и почнал да потъва. Опитите на екипажа да го спаси не помогнали и черната овца на американския флот потънала преди обед на 10 юни 1945. Поне всички от екипажа се спасили…

Автор: Master

Тъмен Джедай